user_mobilelogo

Wordt jullie droomwoning een nieuwbouwwoning of een bestaande woning

Er worden meer nieuwbouwprojecten gestart waardoor de volgende keuze actueler wordt; ga je voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. Welke afwegingen zijn belangrijk om mee te laten wegen in je keuze.

Er zijn altijd bijkomende kosten wanneer je een koopwoning koopt. Bij een nieuwbouwwoning is de koopsom vrij op naam (v.o.n.) en bij bestaande bouw koop je kosten koper.

Het verschil zit in de volgende kosten:

  • overdrachtsbelasting 2% van de koopsom
  • notariskosten leveringsakte
  • notariskosten voor jouw inschrijving bij het Kadaster.

Bij kosten koper zijn de bovenstaande kosten voor de koper, bij vrij op naam betaal je deze kosten niet. Bij een woning vrij op naam zitten soortgelijk kosten in de koopsom opgenomen.  

Er zijn nog meer bijkomende kosten o.a.; notariskosten mbt hypotheekakte, advieskosten financiering, (evt) taxatiekosten, (evt.) NHG kosten. 

Wat kun je lenen

De marktwaarde van de woning en je inkomen bepalen hoeveel je mag lenen voor de woning, in 2017 is de maximale hypotheek 101% van de koopsom. Er zijn uitzonderingen bij energiebesparende voorzieningen! Laat je hierover informeren.

Nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning financieren gaat wel net even anders dan bij bestaande bouw. 

Over het algemeen wordt de marktwaarde vastgesteld door:

de koop/aanneemsom (inclusief grond) 

+ meerwerk 

+ renteverlies tijden de bouw 

= Marktwaarde van de woning

Een nieuwbouwwoning moet je zelf aankleden met een vloer, de muren, raamdecoratie, de tuin. Het is dus belangrijk om extra spaarmiddelen te hebben om je huis af te maken.

Bestaande bouw

Bij een bestaande woning kun je vaak bepaalde zaken overnemen (of erover onderhandelen) en zitten de kosten in de koopsom. Door een bestaande woning te kopen die aansluit op je eigen smaak en “af” is, zijn er dus minder eigen middelen nodig. 

Zo heeft iedereen zijn eigen wensen en budget om zijn eigen droomwoning te kopen. Wij helpen je graag bij het inzichtelijk maken van uw financiële mogelijkheden, neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0182-604603.


 

Waterdekmos 3 - 2811 GS - Reeuwijk

+31 (0) 182-604603 - info@duurstede.net